Päivän hyvä työ eli PHT

Olin palaamassa kaupasta polkupyörällä, kun näin risteyksessä koululaisen, joka yritti laittaa polkupyöränsä ketjuja takaisin paikoilleen. Hän oli kääntänyt pyörän oikeaoppisesti väärinpäin ja touhusi pyöränsä ympärillä. Pysähdyin ja kysyin, tarvitseeko hän apua. Hän nyökkäsi ja niinpä tartuin kiinni rasvaisiin ketjuihin. Ketjut olivat kuitenkin niin jumissa, että en onnistunut irrottamaan niitä. Harmittelin ja kysyin koululaiselta, oliko hänellä pitkä matka kotiin. Hän kertoi asuvansa lähellä ja että voisi taluttaa pyörää. Kun erosimme, hän sanoi ”kiitos kuitenkin”, totesin ”eipä mitään”.

Meitä partiolaisia kannustetaan tekemään päivittäin päivän hyvä työ eli PHT. Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell rinnasti partiolaisia entisaikojen ritareihin kirjoittaen teoksessaan ”Scouting for Boys” seuraavasti: ”Eräs tärkeä ritarivelvollisuus oli jokapäiväisen hyvän työn suorittaminen.”

Partiossa päivän hyvän työn tarkoituksena on kasvattaa lapsia ja nuoria ottamaan vastuuta itsestään ja muista. Se opettaa muodostamaan suhdetta toisiin ihmisiin. Tapa kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen ja siihen, että lapset ja nuoret ymmärtävät myös omien tekojensa vaikutuksen yhteiskuntaan. Teon on oltava sellainen, josta ei itse hyödy vaan se tehdään muita varten.

Hyviä tekoja tehdäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla partiolainen. Me kaikki koemme merkityksellisyyttä, kun saamme auttaa toisiamme ja vaikka PHT on varsin epäitsekästä, hassuinta on se, että juuri se epäitsekkyys nostaa omaa hyvinvointiamme. Kokeillaanko? Pienillä teoilla on valtava merkitys arkisessa arjessa ja tekee elämästä varmasti piirun verran mukavampaa. Yhdessähän tätä matkaa tässä kuljetaan ja nyt jos koskaan ovat hyvät teot tärkeitä.

Entä jos jonain päivänä unohtaa hyvän työn tekemisen? Ei hätää, unohdettuaan voi tehdä kaksi hyvää tekoa. Entä miten ylipäätään muistaa koko asian? Baden-Powell kehotti partiolaisia tekemään solmun huiviinsa muistutukseksi siitä, että jokapäiväinen hyvä työ tulisi tehtyä. Ja kaikkihan tiedämme, että kun jatkaa tarpeeksi kauan, teoista tulee yleensä tapa.

Jos innostuit, muista että hyvän tekemisen ei tarvitse olla suurikaan teko. Oven avaaminen toiselle on jo varsin ritarillista.

Tiina Roos, Lippukunnanjohtaja

(Kolumni on julkaistu Seinäjoen sanomissa 16.3.2022.)