Kaverit + metsä = partio

Voisinpa sanoa, että keksin tuon otsikon yhtälön ihan itse, mutta ei, en kehtaa viedä siitä kunniaa. Törmäsin otsikkoon Suomen Partiolaisten Youtube -videon otsakkeessa. Videolla neljä nuorta siirtyy metsään omista päivittäisistä touhuistaan. Yhdessä he laittavat ruokaa, seikkailevat luonnossa ja oleilevat nuotion äärellä. Positiivinen melodia vie tarinaa eteenpäin ja video loppuu tekstiin: ”Partiossa seikkaillaan yhdessä!” Niin, ei se sen kummempaa ole!

Mielestäni videon otsikko on kerrassaan partiomaisen oivaltava! Tekee mieli lähteä luontoon, sytyttää nuotio ja nauttia syksyä kohti kääntyneestä tuulesta yhdessä kavereiden kanssa. Videon fiilis välittyy ja saa hymyn huulilleni. Kuulen korvissani naurua ja iloista puheensorinaa.

Tätä kirjoittaessani lippukunnassamme valmistellaan Partiopuuska -tapahtumaa. Partiopuuska aloittaa uuden partiovuoden ja mahdollistaa partioharrastukseen tutustumisen. Vanhat ryhmät aloittavat taas toimintaansa kesätauon jälkeen. Sudenpennut ovat kasvaneet seikkailijoiksi ja seikkailijat tarpojiksi, samoajista on tullut vaeltajia. On siis monella tapaa uusien, yhteisten seikkailujen aika.

Itseäni ilahduttaa se ajatus, että partioon voi liittyä mukaan minkä ikäisenä tahansa ja millaisista lähtökohdista tahansa. Saamme ihan jokainen jäsen hienoja kokemuksia ja pääsemme opettelemaan yhdessä erilaisia taitoja. Kartutamme omaa osaamistamme monella eri tavalla – emme vain kudo patalappuja, tee solmuja ja treenaa puukon käyttöä, vaan opettelemme myös paljon muita, elämässä tarvittavia taitoja. Partiossa, se nelikymppinen yritysjohtaja voi päästä nuoren lukiolaisen johdettavaksi tai sudenpentu pääsee kokeilemaan myyntitaitojaan ihka oikeassa kioskissa. Aika arvokkaita kokemuksia!

Uskon vahvasti myös siihen, että partiossa jokainen löytää oman paikkansa. Jokainen pääsee toteuttamaan itseään, kasvamaan sekä ihmisenä, että kansalaisena. Joillekin partio kulkee elämänmittaisena matkana seikkailuista toiseen ja toiselle partio tulee mukaan vasta myöhemmin, omien lasten myötä. Seikkailusta saa oman näköisen polun, mutta yksi asia kuitenkin on ja pysyy, saamme olla osa yhteisöä, jolloin kaverit + metsä = partio.

Tiina Roos, lippukunnanjohtaja

(Kolumni on julkaistu Seinäjoen sanomissa 31.8.2022.)